Browser.hu

Depresszió – Válaszok után album

Igen, igen és IGEN!!!

Depresszió: ha buli kell, őket rakom a lejátszóba. Hogy miért? Hallgassuk meg a diszkográfiájukat, és máris választ kapunk a kérdésre. Mint minden zenekarnál, náluk is megvan az a romantikus, szerelmesebb dalok vonulata, de többségében, kicsit az anarchista, punk és rock életérzést adják vissza. Évek óta hűségesen követem a munkásságukat és most eljött az idő, hogyleleplezzem a véleményem.

Válaszok után

Kereshetünk okokat és rá válaszokat, hogy miért lett ez az album olyan, amilyen? Miért lett ütős, vagy erős? Egy szóban válaszolok is: gyökerek. Halász úr és bandája visszatért oda, ahonnan kezdték. Egyszerre letisztult, egyszerű számok, némi odatett, agresszívabb motívummal. Vegyünk egy példát az albumról, a címadó számot.  Egyszerre van tele kellemes riffekkel és finom dallamvitellel, ugyanakkor jelen vannakbenne az agresszív, a Salvus zenekartól megszokott, határozott, erős lecsapásos, hörgős elemek.  A szövege számomra visszaadta a régi Depresszió zenéket, mert benne van a mondanivaló pro-kontra. Hadd emeljek be ide egy részt:

Nincs varázslás,
Csak parázslás.
Ami lángra lobbant,
Lyukat robbant.
A tudatba utat mutatva,
A válaszok után kutatva

Ebben a részben egy teljesen andalgó érzés van az emberben, szinte érezni a romantikus kifejezést. Az ember ezt a kedvesének is szívesen mondaná. Vegyük elő azonban az előtte szereplő kettő sort:

Itt nincs rang,
Csak fény és hang

Ennek az alig hét szónak egy olyan hátteret adtak a zenével, ami feszes és már-már katonás. A gitár téma nagyon sokat dob az egész képen. Illetve nagyon meghatározó, hiszen az elmúlt években maga a csapat sokat fejlődött, tágította az idézőjeles és tényleges skáláját a hangzásvilágot illetőleg. Ha valaki követte a munkásságukat, ahogyan én, akkor egyet fog érteni, hogy az első időben készült számaik fiatalosak és egyszerűek, míg a mostaniak inkább technikásak és sikerre lettek kihegyezve. Tény, ami tény, kellett a korábbi felállás, mikor mégPálffy Miklósis tagja volt a csapatnak. Egy új vonalat szabadítottak fel magukban, amit a távozása után még jobb irányba tereltek.

Tanuljunk meg mások sikerével sikert aratni!

Van egy közös mottóm a barátaimmal:„ inkább vezetőm legyen, mint főnököm.” Hogy ez mit is jelent? Biztosan sokan látták azt a képet, amikor a főnök mások hátán, míg a vezető az embereivel együtt mászik a hegy csúcsára. Korábban láttunk közreműködést a Road zenekar és Földes Anett között. A fiúk elővették a Nova Prospect énekesnőjét, Besenyő Gabriellát egy szám erejéig. Én magam pont, hogy szeretem mind a két zenekart, illetve Gabriella hangját is, tehát nálam totálisan betalált a dolog. Az megint más, hogy amúgy is nagyon eltalálták, hogy mit és hogyan kell megcsinálniuk ahhoz, hogy ebből a számból siker legyen. Hogy most ez a fiúk érdeme, vagy Gabriella egyedi hangjának köszönhető, az a rejtelmes titkokat bővíti, de nálam telitalálat. Magáról a dalról sokat nem áradoznék, de azt fontos leírni, hogy a szöveg itt is disszonáns egy kicsit és pontosan ez kellett ebbe a számba. Halász Feri és Besenyő Gabriella hangja valami tökéletes módon illik össze, ezzel belemászva a dobhártyám sejtjeibe.

Hogyan adjunk ki egy albumot?

Megfigyelhető volt korábban a Tankcsapda Dolgozzátok fel című albumánál, hogy már korábban a közreműködő zenészek / zenekarok sorra játszottak Tankcsapda számokat a koncertjeiken és ha valaki szemfüles volt, zeneileg nyitott, akkor igen hamar meghallgathatta a komplett albumot élőben.  A Depresszió zenekar teljesen más módszert választott.  A megjelenés napjától nézve hét hónappal korábban kiadtak egy új számot és klipet. Igényes, jól kidolgozott zene és klip kombináció volt. Azóta lehetett sejteni, hogy egy erős, határozott és nem egyhallgatásos albumot kapunk a Depressziótól.  Három héttel korábban közzétették a Nincs kivétel című számot, animált képpel és dalszöveges felirattal, majd egy héttel a várva várt dátum előtt a már amúgy is zizegő rajongóknak is csontot dobtak, rögtön kettőt. Elsőre a Besenyő Gabriellával közös Tudom miért, majd a címadó dalt is kitették animált képes, dalszöveges verzióban. Ekkor már nem csak, hogy sejteni, de tudni lehetett biztosan, hogy ez az album nem csak, hogy visszatér az eredeti négyfős vonalra, de olyan energiával teszi ezt, hogy attól felrobban a szubkulturális média. A rajongók pedig már tűkön ültek és nyugodtan el lehet képzelni a külföldi, bolt előtt sátrazó fiatalokat, ahogyan egy telefon kijövetelét várták, hiszen nézzük meg mennyi idő telt el az előző album óta, és, hogy mekkorakülönbségek vannak és milyen változások jöttek a csapatban.

Te érted – mindig kell egy szerelmes zene.

Ez már valahol hagyomány , hiszen korábban is voltak ilyen számaik,konkrétan minden albumon egy hasonló. Szerelmes kifejezetten arra utalva, hogy egy párkapcsolatban mika fontos értékek, vagy éppen mit jelent a másik. Ebben a számban ismét benne van az, ami fontos két ember között és egy megfogalmazása annak, hogy ha valaki szeret valakit, akkor ő érte mindent megtesz. Reális gondolatok, reális megfogalmazásban, könnyen emészthetően és mindenki magára tud ismerni benne, aki volt már, vagy éppen jelenleg is szerelmes. Bele vettek egy olyan mondatot, amit a kapcsolatok kilencvenkilenc százalékban biztosan mondott már a párjának az ember.

„Te vagy a legjobb, aki és ami velem történhetett”

Ennél őszintébben nem is lehetne kifejezni a szerelmet, ebben szerintem sokan egyetértenek velem. Ha összeszedi az ember egy „kosárba” a szerelmes számaikat, biztosan képes a másikat levenni a lábáról.

A végén pedig: „Ami közös bennünk”

Lezárásképpen mi lehetne jobb, mint egy kicsit darabos ritmikájú energiatöltet, ami kiváló reggeli ébresztő azoknak, akik szeretnek pörögni. Egy csapatépítő tréningre is kiváló lenne ez a szám, bár nem tudnám Halász Ferit elképzelni, ahogyan éppen egy pódiumon, csapatnyi embernek, dagadó erekkel üvölti, hogy

„Nem azt várom el tőled,

hogy egyet érts velem mindig,

csak azt, hogy lépj előre

velem együtt a hídig,

ami összeköt minket,

a közös értékeinket,

te sem vetnéd a tűzbe,

a magányod ha száműzne.”

 

Ezek után, ha valaki mégis azt mondaná, márpedig lesz olyan, aki azt mondja, hogy nem tetszik, vagy nem eléggé Depressziós, annak annyit tudok ajánlani: sürgősen keresse fel rockológusát vagy hangadagolóját, mert akkor ott bajok vannak.