Browser.hu

Minek Kollektíva: feketEpe

A Minek egy háromtagú (Nagy M. Hedvig, Nagy Zopán, Syporca Whandal) összművészeti kollektíva. Bemutatkozó kiállításuknak a „feketEpe” címet adták, utalva a sokáig a melankólia okozójának tartott fekete epére. Hippokratész elmélete szerint ugyanis a betegségeket a négy testnedv: a vér, a sárga epe, a fekete epe és a nyálka aránytalan eloszlása, az éltető testnedvek hibás keveredése okozza, ráadásul a fekete epe túltengésében szenvedő melankolikusoknál a tünetek a kedélyben is jelentkeznek. A kollektíva tagjainak munkáit ez a melankolikus életérzés köti össze, mindhárman a nyolcvanas évek posztavantgárd szubkultúrájának környékéről érkeztek.

Nagy M. Hedvig (1983) fotós
Az élet: küzdelem önmagunkkal a külvilággal, Istennel és hiányával, meg a halállal. Szomorú-kegyetlen képei csakis a lényegről hajlandóak beszélni. És ha egy fiatal művész ilyen kíméletlen következetességgel csakis a lényegről hajlandó beszélni, akkor talán van még remény. Talán akadnak, akik tetteikkel elhomályosítják a halált – adott esetben épp azáltal, hogy felmutatják a halál igazságát – így talán a létezés nem is csupán egyetlen orbitális hazugság.

Nagy Zopán (1973) költő, fotós, képzőművész
Széleskörű tájékozottsággal és kifinomult ízléssel bíró nagyformátumú szellemi ember. Az irodalmi szcénában állandó jelzője: „az utolsó avantgárd költő”.
Nagy Zopán – mint a paradoxonok embere – csavar még egyet a dolgon: a menyországban a poklot igyekszik megfotózni: saját kísérteties vízióit. Erős atmoszférájú múltfotói mindig sötét, humortalan megrendezett képek. Erős szimbolizmus jellemzi – de hogy mit akarhat szimbolizálni azt sűrű homályba borítja. A hibákat forszírozza és provokálja a véletlent. Intenzív bölcseleti és képzeleti-figyelem motiválja – akárcsak verseit –, s állandóan reflektálja is önmagát a művekben. Misztikus érintettsége indulati-bölcseleti paradoxonokban létezik.

Syporca Whandal (1977) kísérletező alkotó munkás, performer
A „minden egész eltörött” szilánkjait összművészetével rendezi mozaikba. Megy a saját feje után, kísérletezik, feszegeti a saját és a mások határait. Alkotói fanatizmusa túlmegy a lineáris célok fiktív és manifesztálódott labirintusán. Fizikai léte és teremtő ereje a pszeudo-létben nyer örök nyughatatlanságot.

A megnyitón a Halszájoptika tagjai (Haynal Ákos, Nagygyörgy Zoltán, Varga Imre) olvassák fel a kiállítók fényképeihez írt rövid kisprózákat zenei alapokra. A Halszájoptika egy 2014-ben indult, folyamatosan bővülő alkotói közösség. Oldalukon (halszajoptika.blog.hu) fotók jelennek meg, ezek alatt pedig a képek által előhívott rövid, vidám, szomorú, groteszk szövegek olvashatók különböző szerzők tollából.

A kiállítást megnyitja: Miltényi Tibor
Fellép: Halszájoptika, Syporca Whandal, Nagy Zopán, zene: Rosinflux

Megnyitó: szeptember 28., 19.00
Helyszín: Bakelit Multi Art Center, 1095 Soroksári út 164.
A kiállítás október 10-éig megtekinthető minden hétköznapon 10 és 16 óra között.

Bővebb információ a Kalligram szeptemberi számában:
benne a Minek Kollektíva fényképeivel és a Halszájoptika szövegeivel.

A kiállítás ingyen látogatható!

A kiállításról hírt adott:
Magyar Fotóművészek Szövetsége, artnews.hu, ujforras.hu, ekultura.hu, KULTer.hu, drot.eu, gothic.hu

Esemény